Skip to main content

Tips

Foto’s gebruiken

Waarom foto’s gebruiken? En het zit het eigenlijk met rechten en boetes?

Aandachttrekker

Het gebruiken van foto’s bij je berichten op social media is slim. Op Instagram ontkom je er niet aan, maar ook op LinkedIn en Facebook loont het. Waarom? Met een plaatje erbij trekt je bericht meer aandacht. Het valt meer op en zorgt daardoor voor een groter bereik en betrokkenheid.

Sfeer en meer

En ook op je website gebruik je foto’s. Als ondersteuning bij de teksten die er staan, om te laten zien wat je doet. Of om je website de juiste uitstraling te geven.

Gelukkig is er Google

Natuurlijk kun je op Google enorm veel leuke, grappige en mooie foto’s vinden. Maar let op! Als jij die foto gaat gebruiken kun je zomaar een claim aan je broek krijgen. Want je hebt te maken met auteursrecht.

Hoe dan?

Degene die de foto gemaakt heeft, is degene die de auteursrechten heeft. Dat beschermt de maker van de foto. Heb jij de foto zelf gemaakt? Dan mag je hem dus gewoon gebruiken. En officieel mogen anderen jouw foto dan niet van internet afhalen en gebruiken. Het is overigens best lastig om dat goed te beschermen. Het kan handig zijn om een watermerk met je eigen naam of logo op de foto te zetten.

Toch gebruiken

Wil je graag foto’s van anderen gebruiken en geen claim krijgen? Gebruik dan websites waar je foto’s officieel kunt downloaden voor gebruik. Zoek maar eens op stockfoto’s. Op die sites staat ook bij hoe het zit met de rechten. Je kunt de foto bijvoorbeeld kopen. Of er wordt gevraagd om de naam van de fotograaf te vermelden. Als je dat goed leest en netjes opvolgt dan kun je die foto’s prima gebruiken.

Tips?

Met een beetje handigheid kun je ook met je smartphone leuke foto’s maken. En er zijn dus veel websites met mooie foto’s die je mag gebruiken. Betaald of onbetaald. Pixabay.com is er daar één van, met gratis foto’s, die ik zelf ook nog wel eens gebruik. Ja hoor, ook ik maak niet altijd al mijn foto’s zelf. Als ik in juli een foto van sneeuw nodig heb, dan is Pixabay ook voor mij een uitkomst.

Doe je voordeel met deze tips! En als je toch hulp nodig hebt, bel, app of mail me gerust.

Contact
fotografie voor je mkb bedrijf