Skip to main content

Tips

Goede teksten

Een goede tekst is belangrijk. Die vertelt de juiste informatie op een pakkende manier. Maar een goede tekst schrijven is lastig. Ik geef je graag wat tips.

De lezer

Verplaats je in degene aan wie je iets wilt vertellen, de lezer dus. Bedenk wat hij of zij zich afvraagt. En schrijf je tekst vanuit dat perspectief. Wat is het probleem van de lezer? Of wat is zijn droom? Welke oplossing zoekt hij? Zorg dat je tekst daarover gaat. Natuurlijk mag je vertellen wat jij daarbij voor hem kun doen. Maar daar begin je niet mee!

Duidelijke taal

Gebruik geen onnodig moeilijke woorden. Schrijf op B1 niveau. Een B1 woord is een makkelijk te begrijpen woord. Een woord dat veruit de meeste mensen begrijpen. Gebruik geen woorden zoals ‘echter’. Vervang die voor ‘maar’ en je tekst leest fijner.
Twijfel je? Een handige tool is deze website.

Schrappen

Mensen lezen vaak scannend. Ze willen snel weten wat ze gaan lezen. Zorg dus dat je snel tot die kern komt. Beperk je tekst en hou je zinnen kort, 10 tot 15 woorden per zin is genoeg. Gebruik ook eens wat vaker een punt in plaats van een komma. En het helpt ook om tussenkopjes te gebruiken. Mensen zien dan door het scannen van de kopjes meteen waar het over gaat.

Vermijden

Vermijd spel- en taalfouten, dat staat zo slordig. Let op met verkleinwoordjes. Ze kunnen een gezellige sfeer oproepen, zoals bij ‘een terrasje in de zon’. Maar zakelijk gezien kunnen ze denigrerend worden. Stop met twijfelwoorden zoals misschien, waarschijnlijk en wellicht. En van hulpwerkwoorden wordt je tekst niet beter. Want welke zin komt sterker over?
– Ik zou graag een eind willen hardlopen.
– Ik loop graag hard.

Eerlijk

Voor mij de belangrijkste; schrijf altijd eerlijk en vanuit je hart. Dat maakt je verhaal geloofwaardig en boeiend. Een oprechte tekst waarin je het enthousiasme proeft, die spreekt aan! Daarmee boei je een lezer echt en blijft je verhaal beter hangen.

Doe je voordeel met deze tips! Wil je toch meer weten of kun je mijn hulp wel gebruiken? Neem dan contact op.